Home
Over St. Paulus
Agenda
Nieuws
Media
Gastenboek
Leden
Links
volg ons op:
sponsoren
Lilian op reis
Bezoekers: 756

Australië.

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten, ben ik ongeveer 1,5 maand geleden terug gekomen van 9 maanden Australië. Ik ben daar afgelopen jaar november naar toe gegaan met als doel er een Working Holiday te houden van een jaar. Dit houdt in dat ik er mag werken om zo de reis te bekostigen. Ik ben begonnen en geëindigd in Sydney, de allermooiste stad van Australië. In de tussentijd ben ik heel Australië rondgereisd, met de klok (en dus de zon) mee. Een reis van bij mekaar iets minder dan 20000km!!!

 

Van werken is, mede natuurlijk door de economische crisis lol, niet veel terechtgekomen. In de praktijk komt het er dus op neer dat ik 9 maanden gereisd heb :) :) :) Wel heb ik een paar weken vrijwilligerswerk op verschillende boerderijen gedaan, dit heet WWOOF’en (Willing Workers On Organic Farms). WWOOF’en houdt in dat je in ruil voor kost en inwoning een paar uurtjes per dag meehelpt op de boerderij. Heel leuk om te doen en je leert zo ook het ‘echte’ Australische leven kennen! Ik heb natuurlijk ontzettend veel gezien en gedaan in deze periode, dus dat kan ik hier niet allemaal gaan beschrijven. Het was allemaal super en ik ging liever vandaag terug dan morgen haha, maar het muziek maken miste ik toch wel erg. In de 20 jaar dat ik nu dwarsfluit speel, was ik nog nooit zo’n lange periode afwezig geweest.

Gelukkig is er in Australië ook muziek! Zo heb ik een gigantisch grote kerstmis optocht gezien, waar heel veel WMC-achtige marching bands aan meededen. Van de andere kant leek het ook wel een beetje op een carnavals optocht, want er waren ook veel verkleedpartijen: wat startrek mannetjes met kerstmis te maken hebben, weet ik maanden later nog steeds niet.

Ook heel erg leuk was de avond dat Andre Rieu optrad in het Olympisch stadion in Sydney. Kaarten waren veel te duur, dus ik had besloten om eens rondom het stadion te gaan lopen om te kijken of ik er zo iets van mee kon krijgen. En ja hoor, ik kon alles perfect horen, zelfs meekijken op 1 van de grote schermen die in het stadion hingen. En aan het einde lieten ze me zelfs gratis naar binnen, zodat ik toch zeker een minuut of 40 binnen in het stadion gezeten heb.

In Melbourne bij een WWOOF-familie hadden we (we waren er met zijn 4tjes) de beschikking over een piano, een paar gitaren, trommels, een oude trompet, en zelfs een hele oude dwarsfluit. Dus daar heb ik me ook goed geamuseerd en even getest of ik nog geluid uit de fluit kreeg.

Elk weekend heb ik er wel aan gedacht dat jullie zaten te repeteren terwijl ik door het tijdsverschil lag te slapen… En ook het WMC heb ik gemist, dat was waarschijnlijk het ergste hahaha. Maar toen het WMC in Kerkrade bezig was, zat ik ondertussen in Brisbane aan de Oostkust. Brisbane is de muziekhoofdstad van Australië, dus ik zat daar goed :) Uitgerekend toen ik daar was, was er een muziekfestival bezig, met elke dag veel gratis concerten op verschillende plaatsen in de stad. Zo had ik een beetje mijn eigen WMC. Ik geloof wel dat Brisbane op het gebied van de muziek te vergelijken is met Kerkrade tijdens het WMC. Misschien is het een idee om een uitwisseling te doen ;) Concertreis 2034 of zo!!! Kunnen we alvast gaan sparen…..

Al deze muzikale dingen waren natuurlijk leuk om mee te maken, maar uiteraard heb ik ook andere dingen gezien en gedaan down under.

Vanuit Sydney ben ik via hoofdstad Canberra naar Melbourne gegaan, waar ik 2 weken lang naar de Australian Open (tennis) ben geweest. Voor een tennisfreak als ik is dit natuurlijk het summum van zaligheid! Maar wat me minstens zo goed is bijgebleven van mijn tijd in Melbourne is de hittegolf. Ik heb daar temperaturen meegemaakt waarvan ik nooit gedacht had dat ik ze ooit zou meemaken. Het begon met een dagje van ruim 39 graden, wat ik al erg warm vond haha. Maar met en met werd het steeds heter. Het hele openbare leven kwam plat te liggen, met stroomuitval in de halve stad en kromtrekkende trein- en tramrails. Telkens als ik dacht dat het niet warmer meer kon, werd het record weer verbroken. En zo kwam ik uiteindelijk uit bij een temperatuur van 47,1 (!!!!) graden. Niet toevallig was dit ook de dag waarop de ernstige bosbranden zijn uitgebroken, die ook in NL het nieuws hebben gehaald.

Uluru.

Vanuit Melbourne met een 3-daagse tour naar Adelaide getrokken, met onderweg de prachtige natuur van de Great Ocean Road en Grampians National Park. Adelaide als stad viel erg tegen, het was er vrij saai. Vanuit Adelaide met de bus en boot naar Kangaroo Island, waar ik weer een weekje geWWOOFt heb. Dit keer niet echt op een boerderij, hoewel de man wel kippen had. De kippen hadden ook kuikens, die op een ochtend allemaal door een slang werden opgegeten. Weg kuikens… Het huis waar we logeerden was op zonne-energie met composttoiletten en had alleen regenwater ter beschikking.. Het gedeelte waar wij sliepen had echter geen zonne-energie, wat inhield dat we ook geen warm water hadden om te douchen :( Beetje jammer! Ook het werk zelf was niet echt fijn. Cement maken en mixen met de hand, een vloer metselen enz. Nooit gedacht trouwens dat ik dit ooit zou doen. Gelukkig is Kangaroo Island echt supermooi, en dat maakte dat ik de week toch goed volgehouden heb haha. Maar langer hoefde het ook niet te duren. Na weer een paar saaie dagen in Adelaide eindelijk richting “red centre”, het gedeelte van Australië met de rode aarde. Eerst een paar daagjes gestopt in Coober Pedy, een klein outback stadje. Het is daar zo heet het hele jaar door dat de mensen de huizen ondergronds hebben uitgegraven. Ook de jeugdherberg waar ik sliep was zo ondergronds. Heel apart om te ervaren, en dat was ook precies de reden dat ik daar gestopt was. Voor de rest had het stadje meer vliegen dan andere attracties :) De volgende bestemming was Alice Springs, midden in Australië, waar ik een bezoekje heb gebracht aan de Flying Doctors. Hoofddoel vanuit Alice Springs was een 3-daagse tour naar misschien wel het bekendste icoon van Australië: Uluru!

Uiteraard geen luxetocht, maar een kampeersafari. Het was weer een supertour, met prachtige rode rotsen, maar ook weer heel extreme temperaturen. Elke dag was het ruim boven de 40 graden. ’s Nachts sliepen we buiten onder de sterren in onze slaapzakken, echt fantastisch!! Keer op keer maakte ik dingen mee die ik daarvoor nog nooit gedaan had.

 

Lees verder.